• Brusna kamna_1 Slika 1: Brusna kamna (spodaj stari, ki je nastal z lomljenjem kamna; zgoraj novejši). Foto: Urša Kogelnik.
brusni kamen
[bˈruːsni ˈkaːmen] -ega -mna m (Ⓣ B, S) [bˈruːsni ˈkoːmen] -ega -mna m (Ⓣ BP, L) osla |podolgovat kos kamna za brušenje, zlasti kose| = brus; kamen za brusiti; šmirkelj
Ⓣ B[ˈTuːə so pa bˈruːsni ˈkaːmni. Z ˈniːmi se pa ˈkoːse pa ˈsərpe bˈruːsi.]
Ⓣ BP[Bˈruːs. Ne ˈwiːəm, ˈka bi bˈruːso. ˈTuːə je ˈbi bˈruːsni ˈkoːmen, da si ˈkoːso nabˈruːso. In so bˈli pa naˈraːni ˈkoːmni, pa ˈtəsti so bˈli ˈtut po ˈniːəmško – šˈmiːrkni. ˈTiːsti so dˈwiːə ˈsoːrti bˈli: ˈuːni ta naˈraːni je ˈməro ˈbət ˈnətər  šaˈpuːno,  ˈwoaːdi ˈnətre. ˈTəstega, na šˈmiːrkəl, pa ni bˈwọ tˈriːəba ˈmeːt ˈnətər  ˈwoaːdi. Si ga ˈwoːxko ˈnətər  ˈdẹːžek ˈdeː ˈtuj,  ˈžeːp, ˈdẹːžek ˈpərnas.] ◾ [Bˈruːsni ˈkoːmen al pa bˈruːs.]
~ Ⓘ »Indoevropsko *Hak’-men je tvorba iz korena *Hak’- ‘oster’ in je prvotno pomenilo *‘kar je ostro, oster kamen’.« (SNOJ 1997: 212)
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam