cika
[()ˈciːka] -e ž (Ⓣ BP, L) 1. cika |rjava krava z belimi lisami| 2. ime krave
Ⓣ BP2. [ˈBaːjsa, ˈŽiːbra, ˈCiːka, ˈLiːka … ˈsẹ ˈsoːrte. Še ˈMaːrca je ˈbọːwa. Ko sən ˈjəs pˈrəšwa, je ˈoːn ˈmẹ ˈMaːrco, ko je ˈmoːja ˈseːstra, pa sən ˈreːkwa, da šˈtuːə pa ne ˈbọːmo ˈweːč ˈmẹːli. ˈJaː, ˈwiːəš, ˈtuːə smo, ˈa:tej je ˈkuːpo na dˈraːžbi, ˈtaːm  ˈniːəmškem kˈraːjo in so kˈraːwe iˈmẹːna ˈmẹːle in je bˈwa ˈMaːrica. ˈTuːə je pa dərˈgaːč naˈpiːsano. ˈTaːm je bˈwa po ˈniːəmško naˈpiːsana, ˈtuːə pa s ˈcẹːt, ˈtaːm pa z ˈzẹː. ˈŽiːbra, ˈLiːka ... ˈsẹ ˈsoːrte smo ˈmẹːli.]
Ⓣ L1. [Pər kˈraːwax so ˈpaːsme. So simenˈtaːlke pa fˈriːzike. Simenˈtaːlke so ərˈjaːwo-ˈbiːəle, fˈriːzike so ˈčərno-ˈbiːəle. ˈZaj so pa ˈraːzni kˈriːžanci še pˈrəšli od druˈgọːt. Atoxˈtọːne sloˈwẹːnske so pa ˈtəste ˈciːke al ˈka pa ˈsiːke, ˈtəste ˈsiːwe.]
~ Ⓘ »‘Po hrbtu bel vol’; ‘krava z belkastim hrbtom«. Nejasno, samo slovensko; morda izposojeno iz neznanega kentum jezika, iz indoevropsko *kʼe (slovensko siv, ser, sinji).« (BEZLAJ 1977: 63)
~ Ⓡ »Odlike cikaste pasme: je prilagodljiva in dobro uspeva na skromnih, hribovitih območjih; je primerna za pašo; je primerna za sonaravno in ekološko rejo; je odporna na bolezni; je poznana po dobri plodnosti; ima dolgo življenjsko dobo; ima izrazit materinski čut.« (http://www.gpz.si/?viewPage=15. Pridobljeno dne 11. 7. 2012.) ◾ Gre za govedo, ki je rdečasto-rjave barve in ima na/po hrbtu belo liso.
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam