• Cisterna_1 Slika 1: Cisterna. Foto: Anja Benko.
  • Cisterna_2 Slika 2: Cisterna. Foto: Anja Benko.
cisterna
[cisˈteːrna] -e ž (Ⓣ B, L, S) cisterna |velika valjasta posoda za shranjevanje tekočin| = faselj
Ⓣ B[Cisˈteːrna za ˈwoːdo al pa za škroˈpiːwo, da se škroˈpiː.]
Ⓣ L[Cisˈteːrna. ˈčaːsix je ˈbi pa gˈnọːjnični ˈsọːt. Ko še ni bˈwọ cisˈteːr, je pa gˈnọːjnični ˈsọːt, šˈtuːə ˈzuːna  ˈnaːšem kˈmeːčkem muˈzẹːjo ˈmaːmo in ˈtuːə je ˈnaš gˈnọːjnični ˈsọːt. ˈNaš je, ˈjaː. ˈMiː smo ga ˈmẹːli sˈpoːda w ˈuːti xˈroːjenega. ˈPọl pa pˈriːdejo ˈkaːki Šˈtaːjerci pa ˈreːčejo, da je za ˈwiːno, da je šˈtuːə ˈsọːt ˈbi za ˈwiːno, ko je ˈbi za gˈnọːjco. {S} ˈTəste se pa še sˈpọːmnim ˈjəs, ko smo ˈwọːzli s ˈtəstem. Na ˈkọːjnski ˈwuːəs se je ˈdaːwo ˈtəsti ˈsọːt pa ˈzaːdi se je ˈgər otˈpərwo. Zˈgoːra je ˈnətər se ˈtaːŋkawo, je bˈwa ˈwuːkna, da se je ˈnətər ˈtaːŋkawo, ˈzaːdi se je pa ˈpọl ˈgər otˈpərwo pa ˈwọn špˈriːcawo, ˈdoːkler da se ni spˈraːznawo, ko je ˈpọt priˈtiːskom, ˈnọ, ˈpač zaˈraːdi wiˈšiːnske razˈliːke je šˈwọ ˈwọn.]
~ Ⓘ »Prevzeto preko nemško Zisterne ‘cisterna’ iz latinsko cisterna ‘podzemni prostor za shranjevanje vode’, kar je izpeljanka iz latinsko cista ‘skrinja (za hranjenje obleke in dragocenosti)’. Ta latinska beseda je prevzeta iz grško kístē ‘torba, zaboj, skrinja’.« (SNOJ 2009: 75)
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam