• Kolo_1 Slika 1: Kolo. Risba: Urša Kogelnik.
  • Kolo_2 Slika 2: Kolo. Foto: Anja Benko.
kolo
[ˈkọːwo] -a s (Ⓣ B, BP, L, S) kolo |ploščata priprava okrogle oblike, ki omogoča premikanje vozila|
Ⓣ B[ˈKọːwe so bˈlẹ pər ˈwọːzex, ˈgaːrex, ˈšaːjtergex, karˈjọːlex – ˈtuːə so bˈlẹ ˈsẹ koˈliːəse.]
Ⓣ L[ˈKọːwo ˈmaː ˈoːje. ˈPọl je ˈaːksa, ko poweˈzuːje koˈliːəsi. ˈNọ, ˈpọl so šˈpiːce pər ˈkoːlax pa oˈbọːd pa pwaˈtiːše pa ˈpẹːse. ˈWiːəm, da so ˈrəkli ˈpiːəsa. ˈPoːdo je ˈsẹ sˈkọp. Je spˈriːədni pa ˈzaːdni ˈpoːdo. ˈWaːxko ˈtuj ˈreːčejo, da ˈroːke pˈriːədni pa ˈzaːdni ˈpoːdo. Al ˈnoːge so ˈzaːdni ˈpọːdo, ˈroːke pa pˈriːədni ˈpọːdo.] ◾ [ˈKoːwo je bˈwọ na ˈwuːəzo naˈwoːdno.]
Ⓣ S[Na ˈkọːwo so roˈčiːce, koˈliːəse, ˈzaːdən ˈpoːdo, ˈpọl je pa še pˈriːədən ˈpoːdo, ˈoːje, šˈkaːrje, ˈọːs pa ˈsọːra.]
~ Ⓘ »Praslovansko *kolo, rodilnik *kolese je izpeljanka iz indoevropskega korena *kel(H)- ‘vrteti (se)’. (SNOJ 1997: 248)
~ Ⓡ »Osnovni transmisijski element, ploščata okrogla priprava, ki omogoča premikanje vozil oziroma tovora. Izdelovanje koles je od srednjega veka povezano s specializirano obrtjo, s kolarstvom, to je bilo pogosto skupaj s kovaštvom temeljna dejavnost za izdelavo koles z radialno ali s križnato razporejenimi prečkami, ki povezujejo platišče s pestom.« (BAŠ 2004: 225)
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam