• Kultivator Slika 1: Kultivator v muzeju v Libeličah. Foto: Anja Benko.
kultivator
[kultiˈwaːtor] -ja m (Ⓣ BP, L, S) kultivator |priprava za rahljanje zemlje, ki se priključi traktorju| = grobar
Ⓣ BP[Je kultiˈwaːtor ˈbọl ˈtut pˈraː ˈniːəmško. Je ˈtut ˈtuːjka bˈwa.] ◾ [ˈỌːni je ˈbi pa kultiˈwaːtor.]
Ⓣ L[ˈJaː, kultiˈwaːtor je ˈbi pˈrẹj za ˈkoːje, da ˈtək je ˈmẹ ˈwọn ˈtəste roˈčaːje, ˈpọl si pa ˈzaːdi ˈməro ˈwiːžwat. ˈKọːj je ˈliːəko, ˈpọl si pa pˈrazapˈra osiˈpaːwo ərˈpiːco al pa ˈkaj, da so ˈtaːke gˈroːpe ˈbọl naˈraːdo. (...) Pˈriːədi je ˈmẹːwo ˈtaːk šˈpic, da je ˈnətər šˈwọ po ˈzəmli, ˈpọl pa ˈzəmlo ˈtək naˈraːz ˈtiːšawo pa ˈgər osiˈpaːwo. ˈTəsto je kultiˈwaːtor. Pa pleˈwẹː je ˈwọn ˈliːəko, a ne. Pˈrazapˈra, kultiˈwaːtor, sən naˈrọːbe poˈwiːədwa. Kultiˈwaːtor je pleˈwẹː ˈwọn spˈraːlo med ˈriːžami. ˈTəsti je ˈmẹ ˈtoːke ˈzoːbe. Je ˈšọ ˈtək, da je ˈmaːwo zraxˈlaː pa pleˈwẹː ˈwọn spˈraːlo. ˈWoːno je ˈbi pa gˈrọːbar. Gˈrọːbar je ˈbi pa ˈtək na šˈpic, ˈtək ko ˈeːn ˈpux, da je ˈmẹ šˈtək obərˈjẹːne šˈtaːke žeˈlẹːzne ˈdẹːle. ˈPọl je pa ˈšọ ˈnətər po ˈzəmli, ˈpọl je pa ˈzəmlo na ˈsak kˈraːj ˈtiːšo, da je obˈsuː rastˈliːno. Kultiˈwaːtor je pa ˈsaːmo raxˈlaː pa pleˈwẹː ˈwọn paˈtaːno, da je pleˈwẹː odstranjeˈwaː. Reˈciːmo pˈrẹj se je skultiˈwiːrawo, ˈpọl se je pa ˈzaːdi opˈlẹːwo. Zato se je skultiˈwiːrawo, da je ˈməxko ˈboːwo pa da je ˈtəste po sreˈdiːni, ˈtəsti pleˈwẹː, da je ˈtəsta, ko je z ˈmọːtko ˈkọːpawa, ˈmajn ˈdẹːwa ˈmẹːwa. Najpˈrẹj se je skultiˈwiːrawo, ˈpọl se je pa okupˈwoːwo. ˈPọl ərˈpiːca se je pa še gˈrọːbawa, da se je obˈsuːwa, a ne, ker ərˈpiːca ˈməra ˈbət obˈsuːta, da je ˈtaːk gˈrọːp naˈraːt.]
~ Ⓘ »Tujka, prevzeta prek nemško kultivieren in francosko cultiver iz srednjeveškolatinsko cultivare ‘negovati, obdelovati’, kar je izpeljano na osnovi klasično latinsko colere ‘obdelovati’.« (SNOJ 1997: 283)
~ Ⓡ »Kultivatorje imenujemo orodje različne oblike in sestave, ki rahlja zemljo na večjo globino, ne da bi jo kaj obračalo. Rabimo jih v najrazličnejše svrhe, npr. da z njimi drobimo brazde na zorani njivi, da obdelujemo zemljo za spomladansko setev, da spravljamo v zemljo umetni gnoj, da uničujemo plevel, za obdelovanje strnišč in za slična dela.« (SIMONIČ 1931: 96)
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam