vražja trava
[ˈraːžja tˈraːwa] -e -e ž (Ⓣ L) rastlina z vejasto razraslim steblom in drobnimi bledo rumenimi cveti; drobnocvetni rogovilček
Ⓣ L[ˈraːžja tˈraːwa, ko jo  ˈjəsən na ˈpuːəlo pˈlẹješ, ˈtək ˈfẹːjst zˈroːste.]
~ Ⓘ ⇒ trava
~ Ⓡ »Ameriški rogovilček je doma v Ameriki. V slovenske kraje se je priklatil v zadnjih letih in že dela ponekod kmetovalcem hude preglavice. Lahko rečemo, da je to morda najhujši semenski plevel, ker se tako zelo zgosti, kamor se naseli, da zamori vsako rast. Iz dolge, tenke, koželjaste korenine poganja nizko, brazdasto steblo, ki se razrašča v trirogljate veje, na katerih se rogovile zopet ponavljajo. Nasprotni listi so kratkopecljati, srčastojajčasti in napiljeni. Rastlina spada v družino košaric in nastavlja svoje drobne cvetne koške na koncu vej in na vrhu stebla. Zunanji cveti koška so zeleni, rumenkasto obrobljeni in imajo obliko čolna. Teh je 5–6. Za njimi stoji 5 belih, na sredini koška pa mnogo rumenih cevastih cvetov.« (SIMONIČ 1931: 211–212)
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam